Hieronder zijn een aantal stadia in de ontwikkeling van een mannenkop te zien.
Het werk start met het bestuderen van het model en het maken van foto's van alle kanten. Daarna begin ik met het ontwikkelen van mallen voor het voor- en zijprofiel, die ik op basis van vele foto's maak. Vaak zijn de foto's van verschillende kanten moeilijk vergelijkbaar en zijn correcties nodig.
Vervolgens zaag ik met de linktzaag het profiel van voren en opzij uit, waardoor relatief snel veel hout wordt verwijderd verwijderd. Wat overblijft is een blokvormig hoofd, waar nog steeds veel te veel hout aan zit en waarin de postitie van de onderdelen nog niet te zien is. Dus dan begint het interessante werk: het zoeken naar de vorm. Positioneren, tekenen, snijden en corrigeren, wisselen elkaar in vele iteraties af. Ik hou ervan om de ogen relatief snel te positioneren en vorm te geven. Want met de ogen krijgt krijgt de kop een eigen leven en een eigen karakter. En met iedere snee voeg je wat 'leven' toe of neem je er wat van af. Reuze spannend!

Uitgevoerd in opdracht, voorjaar 2010
Houtsoort: Linden
Hoogte: 37 cm
Ontwerp en voorbereiding: circa 20 uur.
Snijden en afwerken: circa 80 uur werk.

De eerste bewerkingen: Het blok hout voorbewerken en het profiel uitzagen met de lintzaag.
  

Daarna het profiel bijsnijden en de positie en diepte van de ogen, neus, mond en wangen opzoeken.
  

Eerste versie van het voorhoofd en de ogen (er zullen er nog meerdere volgen).
  

Eerste versie van neus en mond.
  

Ver genoeg om met de werkelijkheid te vergelijken.
   

Klaar om te schuren, na verschillende aanpassingen en het vormgegeven van de voet.
 

Na het schuren en in de olie (lemon oil & danish oil) zetten. De natuurlijke olie laat de structuur van het hout mooi uitkomen en geeft, net als een goede parketolie, een vuil- en waterafstotende beschermlaag.